Maatwerksoftware vs "standaard software"

Maatwerksoftware vs "standaard software"

Als ondernemer twijfel je tussen maatwerksoftware en standaard software. Je vraagt je af welke oplossing de beste keuze is voor je bedrijf. In de praktijk is dit eigenlijk afhankelijk van het soort bedrijf dat je runt. Bij sommige bedrijven kan je prima uit de voeten met standaard software. Maar de meeste bedrijven hebben specifieke vraagstukken die je alleen kan oplossen met maatwerksoftware. Voor je een beslissing neemt is het belangrijk om de verschillen op een rijtje te zetten.

Wat verstaan we onder standaard software?

Standaard software is algemene software en kan door diverse bedrijven gebruikt worden om processen te ondersteunen. De software is niet specifiek ontwikkeld voor je eigen bedrijfsprocessen. Maar je kan er wel een aantal bedrijfsprocessen mee automatiseren. Mits de software hierbij aansluit is er niets mis mee. De meeste bedrijven maken gebruik van standaard software om processen te optimaliseren. De standaard software bevat een aantal functionaliteiten waar je gebruik van kan maken. Het is niet mogelijk om de functionaliteiten uit te breiden of beter op je bedrijf aan te laten sluiten. Je bent verplicht om jouw processn aan de software aan te passen.

Verschillende soorten standaard software

Op de markt zijn heel veel verschillende soorten standaard software uitgebracht. Er is software voor magazijnbeheer of een koppeling tussen je webshop en het magazijn. Je kan ook denken aan een boekhoudprogramma met webshop koppeling. Er is ook standaard software waarmee trends gevolgd worden. Zo krijg je meer inzicht in je onderneming. Maar je kan bijvoorbeeld ook de logistieke afdeling van je bedrijf automatiseren met software. Zo kan je een hoger rendement behalen met je bedrijf. Er zijn dus meerdere oplossingen die je kan optimaliseren met standaard software.

De kosten bij standaard software

De aanschafkosten bij standaard software liggen over het algemeen lager, dan maatwerk software. Je betaalt voor de installatie een vaste prijs. Helaas zijn dit niet alle kosten waar je mee te maken krijgt bij standaard software. De software moet ook regelmatig geüpdatet en onderhouden worden. De kosten hiervoor keren elk jaar weer terug. Het is belangrijk om deze kosten mee te rekenen bij de aanschaf van standaard kosten.

Wat bedoelen we met maatwerk software?

Maatwerk software wordt specifiek voor jouw bedrijf ontwikkelt. Hierdoor is echt alles mogelijk. We gaan eerst in kaart brengen welke bedrijfsprocessen je bedrijf doorloopt. Vervolgens kijken we welke processen geautomatiseerd kunnen worden. Op basis hiervan ontwikkelen we de software. Dankzij maatwerk software krijg je alleen modules waar je als bedrijf ook echt gebruik van maakt. Daarbij zijn de modules echt afgestemd op jouw bedrijf en de specifieke processen die je doormaakt. De software is zo geschreven dat het nauw aansluit op de processen binnen je bedrijf.

Wanneer gebruik je maatwerk software?

Maatwerk software wordt vaak gebruikt bij ingewikkelde bedrijfsprocessen die je niet eenvoudig met standaard software kan realiseren. Bijvoorbeeld als je voor klanten een klantportaal wilt maken. Klanten kunnen hier inloggen en gegevens uitwisselen met je bedrijf. Maar je kan ook denken aan een geavanceerd magazijnsysteem waarbij orders via de webshop, winkel en het magazijn zelf direct verwerkt wordt. Je loopt zo niet snel meer tegen het probleem aan dat de voorraad niet klopt. Of je zorgt ervoor dat de administratie van je bedrijf volledig geautomatiseerd wordt. Dat bij elke bestelling er direct een factuur aangemaakt en ingeboekt wordt. Zo zijn er verschillende maatwerk oplossingen voor je bedrijf.

Wat kost maatwerk software?

De investering in maatwerk software ligt in verhouding iets hoger in tegenstelling tot de standaard software. De software moet op maat gemaakt worden en aansluiten op je bedrijfsprocessen. Maar dit betekent niet dat maatwerk software duur of onbetaalbaar is. Daarbij gaat de software gemiddeld 10 jaar mee. Als je de onderhoudskosten van standaard software meerekent kom je regelmatig duurder uit, dan met maatwerk software. Daar komt nog eens bij dat de software volledig bij je bedrijf aansluit en er nog meer taken geautomatiseerd kunnen worden.

Bij maatwerk software hoef je ook niet meteen een compleet systeem aan te schaffen. In sommige gevallen is het zelfs beter om met een klein tooltje te beginnen en dit later uit te breiden. Lees meer over de voordelen van klein beginnen met maatwerksoftware.

De voordelen van standaard software versus maatwerk software

Het grootste voordeel van standaard software is dat je de software direct in je bedrijf kan integreren. Je kan de software direct laten installeren en in gebruik nemen. Nog een voordeel is dat de investeringskosten relatief laag zijn. Hou er alleen wel rekening mee dat er onderhoudskosten bij komen kijken. Reken dit vooral door als je de definitieve investeringskosten wilt berekenen bij standaard software.

De nadelen bij standaard software

Aan voordelen zitten uiteraard ook nadelen. Eén van de nadelen is dat veel bedrijfsprocessen niet volledig worden ondersteund. Verder komen er onderhoudskosten bovenop de investeringskosten. Nog een nadeel is dat de software niet op maat van je bedrijf gemaakt is. Er zitten functies in de software waar je misschien geen gebruik van maakt, terwijl je er wel voor betaald.

De voordelen en nadelen van maatwerksoftware versus standaard software

Maatwerk software wordt volledig op maat van het bedrijf gemaakt. Er wordt echt gekeken welke bedrijfsprocessen geautomatiseerd kunnen worden. Op basis hiervan schrijven we speciale software om de bedrijfsprocessen te ondersteunen. Nog een voordeel is dat de software gemiddeld 10 jaar meegaat. Begint je bedrijf te groeien? Dan kunnen we de software laten meegroeien met nieuwe modules om het werk te vereenvoudigen. Het enige nadeel van maatwerksoftware is de wat hogere investeringskosten.

Laat een reactie achter

Op neem direct contact met ons op via [email protected] of 075 234 0 567