Wat zijn bedrijfsprocessen?

Wat zijn bedrijfsprocessen?

Elk bedrijf heeft te maken met bedrijfsprocessen. Een bedrijfsproces zorgt er in stappen voor dat je tot een bepaalt eindproduct komt. Het maakt niet uit of je een software bedrijf runt of een restaurant. Elk bedrijf werkt in processen om tot een bepaalt eindproduct te komen. Sommige processen staan in het teken van productie en andere processen in het zo goed mogelijk helpen van de klant. Een bedrijfsproces begint bij het binnenkrijgen van een bestelling tot de levering van het product. Om tot dit punt te komen moet je als bedrijf een aantal stappen ondernemen. De stappen die je als bedrijf neemt worden bedrijfsprocessen genoemd.

Welke bedrijfsprocessen zijn er?

Bedrijfsprocessen kunnen ingedeeld worden in drie hoofdprocessen. Er is een besturend proces, primair proces en een ondersteunend proces. De besturende processen staan in het teken van het besturen van het bedrijf. Bijvoorbeeld het aansturen van personeel, vergaderingen en aanwijzingen geven. De primaire processen starten vanaf het moment dat de bestelling binnenkomt tot de levering van het eindproduct. Vaak is dit de core buisness van je bedrijf. De ondersteunende bedrijfsprocessen bestaan uit de verkoopafdeling, magazijn, maar ook de financiële afdeling van het bedrijf. De verkoopafdeling moet bijvoorbeeld zorgen voor de orders en de financiële afdeling voor de betaling van de orders. In elk bedrijf komen deze drie processen voor. De processen zijn nodig om je bedrijf te laten draaien.

Noteer de bedrijfsprocessen op papier

Het kan verstandig zijn om eens op papier te zetten welke bedrijfsprocessen jouw bedrijf doorloopt. Wat gebeurt er op het moment dat er een bestelling binnenkomt? Of wat gebeurt er als een klant informatie opvraagt voor een bepaalde dienst? Noteer alle stappen die de klant binnen het bedrijf doorloopt. Van het versturen van de offerte tot het doorgeven van de bestelling aan de keuken. Het is belangrijk om als bedrijf inzicht te hebben in je eigen bedrijfsprocessen. Bij een restaurant gaat er ook al een stuk inkoop aan vooraf voordat de klant binnenkomt en een bestelling plaatst.

Hoeveel tijd besteed je aan de bedrijfsprocessen binnen je bedrijf?

Kijk goed naar hoeveel tijd je als bedrijf eigenlijk besteed aan de bedrijfsprocessen. Hoeveel tijd kost het op dit moment om een offerte uit te schrijven? Hoe lang ben je bezig met het maken van de factuur of het innen van het geld? Of hoe verwerk je een bestelling die de ober aan de keuken doorgeeft? In de praktijk zien we vaak dat er veel tijdwinst te behalen valt met het automatiseren van bedrijfsprocessen. Processen die je nu nog met de hand doorloopt kan je automatiseren en zo flink wat tijd winnen.

Bedrijfsprocessen bij een eenmanszaak

Kleine bedrijven hebben het idee dat het niet rendabel is om de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Terwijl je als eenmanszaak juist verantwoordelijk bent voor een groot deel van de bedrijfsprocessen. Ondanks dat de processen kleinschalig zijn kan je er veel tijd aan kwijt zijn. Zoveel tijd dat je moet overwegen om er personeel voor aan te nemen. In de praktijk kan je op de bedrijfsprocessen besparen door de handelingen te automatiseren. Het automatiseren van de processen bespaart veel tijd, maar ook veel geld. Je kan zo meer tijd besteden aan de core buisness van je bedrijf en omzet genereren.

Ondersteunende processen automatiseren

Bij de meeste bedrijven valt er veel winst te behalen in het automatiseren van de ondersteunende processen. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van nieuwe voorraad, verwerken van de voorraden en het aanmaken van offertes en facturen. Vooral op de financiële afdeling laten we veel geld liggen door de processen niet te automatiseren. Er worden nog te veel handelingen met de hand uitgevoerd. Door deze handelingen te automatiseren kan je tijd en uiteindelijk geld besparen.

Innen van facturen

Eén van de ondersteunende processen waar winst te behalen valt is het versturen en innen van facturen. Vooral bij kleine ondernemers gaat hier een hoop tijd inzitten. Je moet bijvoorbeeld je uren bijhouden, factureren en versturen aan de klant. Daarnaast moet je opletten dat je klant op tijd de factuur betaald. Als dit niet gebeurt moet je klant herinnerd worden. Dit bedrijfsproces kan je automatiseren. Je kan je uren online bijhouden en maandelijks automatisch een factuur versturen naar de klant. De klant kan de factuur digitaal betalen en wordt herinnerd als hij dit niet doet. Dit soort processen automatiseren kan je als bedrijf een hoop tijd en geld besparen.

Laat bedrijfsprocessen automatiseren

Ben je benieuwd of bedrijfsprocessen binnen jouw bedrijf geautomatiseerd kunnen worden? Of hoeveel tijd je kan besparen door een deel te laten automatiseren? Wij leggen je graag uit wat er mogelijk is met de bedrijfsprocessen binnen je bedrijf. Zo geven we graag antwoord op logistieke problemen waar je als bedrijf tegenaan loopt. Uiteindelijk zorgen we ervoor dat bedrijfsprocessen binnen je bedrijf sneller verlopen. Je kan je als ondernemer zo meer bezighouden met de core buisness van je bedrijf.
Neem contact met ons op via [email protected] of bel ons op 075 234 0 567

Laat een reactie achter

Op neem direct contact met ons op via [email protected] of 075 234 0 567